Vindruer
Ved planting beskjæres vinranken slik at det står igjen 3 –5 knopper.
Det kraftigste skuddet ledes opp som hovedranke, de øvrige beskjæres 2-3 knopper fra stammen.
Sommerbeskjæring gjøres hele sommeren ved å ta bort overflødige blad. Sideskuddene toppes inn ett blad etter drueklasen. Finnes det ingen klase toppes sideskuddene når de er ca. 25 cm. Kommer det for mange klaser skal de tynnes bort til ca 5 klaser pr. meter hovedranke. For at den fullvoksne vinstokken skal gi mye druer må den bygges opp langsomt.
På senhøsten klippes hovedranken tilbake slik at maksimalt en meter er igjen av sommerens vekst. Sideskuddene beskjæres etter en knopp regnet fra stammen.
Toppe inn sideskuddene ett blad etter klasen. I fortsettelsen under sommeren pinseres planten, hvilket innebærer at nye skudd som vokser ut skal klippes bort.
Gjødsling og jord: Sandholdig godt drenert jord. Kan gjødsles med vanlig hagegjødsel, men i mindre doser. Ofte og lite. Dersom planten vokser godt trenger du ikke tilføre noe særlig gjødsel. Husk å ikke la planten tørke ut under bæring, men for all del ikke vanne for mye. Den skal ha fuktig, ikke våt jord!
Vokseplass: Lun, solrik vegg eller i drivhus. Ved harde vintre bør de dekkes!
Trær og busker som skal gi bær og frukter bør ikke gjødsles for mye. Man bør begrense tilførsel av nitrogenrik gjødsel da dette fremmer mye vekst av greiner og blader og kan dermed gi mindre bæring.
En hage har uendelige løsninger, og vi har alle ulike ønsker og behov. Tenk helhet. Hva ønsker man bruke uteplassen til?
Om vinteren ligger hagen i dvale. Alle planter trenger en hvileperiode for å få en jevn vekst, blomstring og bæring til sesongen. Det er naturens gang. Her får du noen gode tips til hva du kan gjøre på vinteren.
Blomsten som aldri går av moten! Roser er in som aldri før og mye av grunnen er den lange blomstringsperioden. Å oppnå et godt resultat er ikke alltid like enkelt, men vi ønsker hjelpe deg på vei.