Slik lykkes du med vindurer i norge

Mandag - Fredag: Sesongstengt
Lørdag: Sesongstengt
Søndag: Sesongstengt
Helligdager: Sesongstengt
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Kan du dyrke druer i Norge? Svaret på dette er ja. Men i våre breddegrader, kan dyrking av druer virke som en utfordrende oppgave. Men med introduksjonen av nye sorter som trives i kaldere klima, er det faktisk en langt mer tilgjengelig og spennende mulighet enn mange kanskje tror. Disse nyere variantene åpner ikke bare opp for et bredere utvalg av spisedruer, men gir også entusiaster muligheten til å eksperimentere med vinproduksjon rett fra egen hage. Med riktig pleie og stell kan en vinranke ikke bare pryde din hage, men også gi en rik belønning av spiselige druer.

Planting av vindruer

Ved planting av vinranken, er det viktig å gi den riktig støtte og veiledning slik at den kan vokse og bære frukt på en sunn og effektiv måte. Først og fremst, ved planting, bør vinranken beskjæres slik at det står igjen 3–5 knopper. Dette vil oppmuntre til en kraftigere vekst og mer robuste skudd.

Beskjæring og sikre optimal kvalitet på druene

Det sterkeste skuddet bør ledes opp som hovedranke, mens de andre skuddene beskjæres 2–3 knopper fra stammen. Dette bidrar til å fremme en mer balansert vekst og distribusjon av næringsstoffer til de forskjellige delene av planten. Videre, gjennom sommeren, bør man fortsette beskjæringen ved å fjerne overflødige blader og toppe inn sideskuddene ett blad etter drueklasen.

For å sikre en optimal avling, er det viktig å regulere antallet drueklaser. Hvis det blir for mange, kan dette føre til redusert kvalitet på fruktene. Derfor bør klaser tynnes bort til ca. 5 klaser per meter hovedranke. Dette sikrer at planten kan bruke sine ressurser effektivt og produsere sunne og saftige druer.

Etter høsting

På senhøsten, etter at avlingen er høstet, er det tid for å klippe tilbake hovedranken, slik at maksimalt en meter er igjen av sommerens vekst. Sideskuddene bør også beskjæres etter en knopp regnet fra stammen, og de bør toppes inn ett blad etter klasen. I løpet av sommeren, bør planten pinseres, noe som innebærer å fjerne nye skudd som vokser ut. Dette bidrar til å opprettholde en sunn og balansert vekst.

Gjødsel til vindruer

Når det gjelder gjødsling og jord, foretrekker vinranken sandholdig og godt drenert jord. Gjødsling bør gjøres med vanlig hagegjødsel, men i mindre doser og ofte. Hvis planten vokser godt, trenger den ikke mye ekstra gjødsel. Det er imidlertid viktig å holde jorden fuktig, men ikke våt, spesielt under bæringstiden. Vinranken trives best på en lun og solrik vegg eller i et drivhus, men i harde vintre bør den dekkes for å beskytte den mot frostskader. Med riktig omsorg og vedlikehold, kan vinranken gi en rik avling av deilige druer år etter år.

Ønsker du flere råd og veiledning til hvordan du kan lykkes med druer i din hage? Kontakt oss her.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Kjetil Svihus
Anleggsleder, Hove Anlegg AS
kjetil@hoveplantesalg.no95 97 03 89
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.