Hvordan lage egen gjødsel

Mandag - Fredag: 09-18
Lørdag: 10-17
Søndag: 12-17
Helligdager:
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Når plantene jevnlig får vann og næring, vokser de seg store og sterke, samtidig som de er mindre utsatt for plantesykdommer. Den beste måten du kan gi plantene næring på, er å gjødsle ofte og i små mengder. I denne artikkelen skal vi vise deg noen eksempler på gjødsel du kan lage selv.

Brennesle

De fleste ser kanskje på brenneslene som plagsomt ugress man holder seg langt unna. Men visste du at denne veksten kan brukes til å lage gjødsel? Brenneslen er rik på en rekke stoffer plantene trenger for å vokse og trives, nemlig nitrogen, kalsium, fosfor, kalium, magnesium og svovel. Løs nesla opp i vann for å lage et næringsrikt gjødselvann som er nyttig for alle slags planter. For å lage gjødsel av brennesle lar du friske oppkuttede nesler ligge i vann i 2-3 uker. Tynn den ut med 10 deler vann før bruk.

Aske

Treaske er rik på kalk og kalium og er derfor fin å bruke som gjødsel en rekke steder hagen. 10-15 kilo aske per 100 kvadratmeter er passelig dosering for gjødsling av plen.

Blomsterbedet kan gjerne få en noe sterkere dosering, 3 liter per 10 kvadratmeter. Merk at det ikke er fordelaktig å gjødsle med aske om du har planter som trives best i sur jord, for eksempel lyng, rhododendron, azalea og hortensia. Les mer om ulike typer jord her.

Matrester

Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. Det kan være for eksempel rester av frukt, grønt, kjøtt, eggeskall, brød og fisk. I alt dette ligger det en hel del ressurser i form av næring som du lett kan utnytte i hage, kjøkkenhage, blomsterbed og potter ved at man komposterer matavfallet.


Hageavfall

Hage- og planteavfall inneholder masse næring som plantene kan nytte godt av. Klipper du gresset ofte, kan du gjerne la gresset bli liggende en stund for å tilføre gresset næring. Dette kan også hindre mose i å forekomme. Kvister kan også brukes, da gjerne oppkuttet i en kompostkvern, slik at de blir omdannet til jord raskere.

Tang

Dersom du bor i nærheten av havet, har du en gylden mulighet til å benytte havets egne vekster til gjødsling. Tang og tare inneholder mange av næringsstoffene plantene trenger. Tang kan brukes til alle planter, men det kan være lurt å skylle av saltet først, selv om de fleste planter tåler litt salt. Tang er spesielt kjent for å være effektivt ved dyrking av poteter. Potetene er ømfintlige for salt, så her er det viktig å skylle tangen i ferskvann først. Legg tangen i jorda, legg potetene oppå og legg jord over. Tang bør ikke være hovedkilden til gjødslet ditt, men brukes i kombinasjon med annen næring. Ettersom det har såpass gode evner til å ta opp stoffer fra havet, vil det også ta opp stoffer som kan ha negativ innvirkning på plantene.

Kaffegrut

Kaffegruten inneholder masse gode næringsstoffer som nitrogen, fosfor og kalium. Dessuten elsker meitemarken kaffegrut, og jo mer meitemark, jo bedre blir jorden.

Les også våre 10 beste tips for å lykkes i hagen.

Eller kontakt oss dersom du trenger hjelp med utforming av hagen eller har spørsmål om planter.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Bente Hove
Regnskap
bente@hoveplantesalg.no
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.