10 tips for å plante blomsterløk i hagen
Hvis du vil ha en blomstrende hage om våren, må du plante løk om høsten. Men hva er viktig å tenke på for å sikre en vellykket planting? Å sette løk krever heldigvis ikke store mengder forkunnskap eller grønne fingre, men vi har likevel satt sammen noen tips som forhåpentligvis kan være til hjelp og inspirasjon.
1. Ikke plant høstløken for tidlig
Mange setter høstløken for tidlig. Da risikerer du at den råtner eller spirer før vinteren kommer. Spesielt om du bor i en del av landet med mye regn kan du gjerne vente til oktober, november eller til og med desember (før frosten kommer). Løken skal ha en lengre kuldeperiode etter at den er satt for å få en jevn og fin blomstring, men det er best at løken får god tid til å danne røtter før frosten kommer.
2. Plant ved riktig dybde
Hvis du aldri har plantet løk før, er det kanskje ikke så godt å vite hvor dypt ned i jorden den skal. En fin tommelfingerregel er at hullet skal være dobbelt så stor som lengden på løken, men for å være på den sikre siden kan det være lurt å sjekke anvisningen på pakken. Den vil inneha informasjon om sådybde og hva som er blomstringsperioden for den gjeldende løken. Det er viktig at jorden er helt løs og at den er fri for stein.

3. Plant med spissen opp
Ved planting av løk er hovedregelen at du skal sette dem med spissen opp, slik at spiresiden vender oppover. Det er for øvrig ikke så farlig om du glemmer dette og planter den feil vei. Løken klarer som regel å snu seg selv slik at spissen kommer opp, men dette vil gjerne ta noe lenger tid.
4. Plasser løkene i grupper
Blomsterbedet blir ofte finest om du planter flere løk av samme sort sammen i en gruppe. Fem til åtte av samme sort i samme gruppe vil gjerne gi det beste resultatet. Dette er selvsagt smak og behag, så om du har lyst til å utfolde deg med flere forskjellige løker i samme gruppe, gjør du selvfølgelig det. Store løk kan plantes med et mellomrom på rundt 12 cm mens mindre løk kan settes med 5 til 7 cm.
5. Husk å vanne
Hvis du vanner løken i tiden etter plantingen, vil du stimulere rotveksten, noe som igjen gjør at røttene dannes fortere. Jo fortere løken får røtter, jo mer rustet vil den være mot frost og kulde. Ettersom løken plantes ute vil du nok få god hjelp av høstregnet, og du trenger da ikke vanne bedet ditt. Her har du altså en fordel om du bor i den mer regnfylte delen av landet.
6. Hold orden på plantene dine
Hvis du har plantet mange forskjellige løker i flere bed, skal det noe til å huske hva du har plantet hvor. For å holde orden kan det være lurt å notere navnet på løken på en planteetikett. Det kan også være lurt å notere datoen for plantingen.
7. Plant rett løk på rett sted
Hvor løkene skal plantes kommer an på hva slags løk du har kjøpt og hvilke muligheter du har. Uansett om du har stor eller liten hage eller ønsker å plante løk i krukker på terrassen, finnes det en blomsterløk til ditt formål. Noen blomsterløk passer best i hagen og på steder de kan spre seg, deriblant krokus, vinterblomst, påskeliljer, anemoner, pinseliljer og snøklokker. Tulipaner, allium keiserkrone, stjernehyasint og liljer passer best i blomsterbedet.
8. Planting i bed
Blomsterløken passer ypperlig i blomsterbedet, og bedene som ligger nærmest husveggen vil ofte ha bedre blomstring da disse ikke er like utsatt for regnvær. Grav et romslig hull etter anvisning på pakken. Er jorden hard og kompakt kan du «myke den opp» ved å blande inn sand, jord eller kompost.

9. Planting i krukker
Du kan gjerne plante blomsterløkene i krukker, men da er det ikke like lett å lykkes med løkene som når de plantes i hagen. Det som er viktig å tenke på, er at løk ikke tåler så godt å stå vått. Krukken må derfor ha et dreneringshull i bunnen, slik at du sikrer god drenering. Hvis du har mulighet, kan det være lurt å sette krukken under tak eller ha på lokk for å unngå at det kommer for mye vann på dem.
10. La blomsterløkene visne ned
Dette er et tips til året etter at du har satt løkene. La løkblomstene visne helt ned etter at de har blomstret. Da trekkes næringen tilbake i bladverket, og det er større sjanse for at løken blomstrer opp år etter år. Fjerner du løkene for tidlig, kan du hindre denne prosessen.
Jord er ikke noe planter lever av, men noe planter lever i. Planter lever av næringen som finnes i jorda. Det er viktig å tilføre ny næring jevnlig slik at vekstene får nok mat å vokse på.
Størrelsen på hagen trenger ikke bety så mye – det handler om hvordan man utnytter plassen. Sitteområdet, plantene og ikke minst inngjerdingen har stor betydning for hagens uttrykk.
Om vinteren ligger hagen i dvale. Alle planter trenger en hvileperiode for å få en jevn vekst, blomstring og bæring til sesongen. Det er naturens gang. Her får du noen gode tips til hva du kan gjøre på vinteren.
Det finnes mange forskjellige sesongbaserte planter og blomster som lar deg pynte hage og terrasse etter de ulike årstidene. Vi tar en kjapp gjennomgang av de ulike sesongene i hagens verden for å se hva slags muligheter de ulike tidene har å by på.