Slik planlegger du hagen!
En hage har uendelige løsninger, og vi har alle ulike ønsker og behov. Tenk helhet. Hva ønsker man bruke uteplassen til? Hvor vil man sitte og hva ser man fra stuevinduet? Ikke gjør kjappe løsninger kun for å bli ferdig. Man har lett for å ende opp med en firkant av en terrasse, plen og hekk, og vi ser mange som starter på ny etter noen år – rett og slett fordi man har glemt å tenke funksjon og helhet.
Sitteplassen
Hvor ønsker man oppholde seg? Kanskje har du en lun solrik krok som egner seg godt som sitteplass. Det er mye kjekkere så sitte ute et sted det ikke blåser stikker og strå.
Har du ny bolig, kan det lønne seg å bli litt kjent med uteplassen før man starter.
Elementene
Hagens materialvalg har utrolig mye å si for helheten. Det har lett for å bli for mye gress, for mye plank eller for mye stein. De ulike materialene bør gjerne stå i forhold til hverandre. Grønne klatreplanter kan dempe en stor kald vegg. Store eller små steiner i bed fremhever det grønne.
Kanskje et vannspeil eller en hagedam er det som mangler? Terrassen kan også brytes ved å velge ulike trestrukturer eller kanskje kantstein og heller.
Tenk også vedlikehold. Gress skal klippes, terrasse og vegger beises, mens stein krever lite. Noen busker må klippes, andre gjødsles ofte. Ikke bygg en hagedam om du ikke har råd eller tid til å holde den ved like. Velg det som er overkommelig og ikke ta på deg mer enn du klarer. Da blir det lettere å holde hagen fin.
Plantene
Planleggingen kan starte i ulike ender. Man kan velge seg drømmetreet og forme hagen etter dette, eller man kan planlegge bedets plassering først for så å tilpasse plantene.
Tenk litt på hvilket uttrykk du ønsker plantene skal gi. Søk deg gjerne opp på nettet og lag deg en ide av hvilken stil du ønsker – så hjelper vi deg med plantene.
Hjelp til planlegging
Du har flere veier å gå. Hvis du i hovedsak vet hvordan du ønsker å ha det, kan vi hjelpe med flinke gartnere og kreativ anleggsgartner. Vi gjør gjerne hele jobben om du ønsker det! Råd og veiledning i hagesenteret er gratis og et veldig fint sted å starte. Ta med et bilde av uteplassen, så kan vi gi deg råd og veiledning på hvor du bør starte og hva du bør velge!
Trær og busker som skal gi bær og frukter bør ikke gjødsles for mye. Man bør begrense tilførsel av nitrogenrik gjødsel da dette fremmer mye vekst av greiner og blader og kan dermed gi mindre bæring.
Størrelsen på hagen trenger ikke bety så mye – det handler om hvordan man utnytter plassen. Sitteområdet, plantene og ikke minst inngjerdingen har stor betydning for hagens uttrykk.
Om vinteren ligger hagen i dvale. Alle planter trenger en hvileperiode for å få en jevn vekst, blomstring og bæring til sesongen. Det er naturens gang. Her får du noen gode tips til hva du kan gjøre på vinteren.
Blomsten som aldri går av moten! Roser er in som aldri før og mye av grunnen er den lange blomstringsperioden. Å oppnå et godt resultat er ikke alltid like enkelt, men vi ønsker hjelpe deg på vei.