Fargerike hager

Tenk å ha en blomstrende hage fra tidlig vår til sen høst. Der plantene utfyller hverandre fra start til slutt. Når noen visner ned tar andre over og endrer hagens uttrykk. Mulig er det, men ikke like enkelt i praksis som man skulle tro. Det kreves planlegging for å få et flott resultat. Veien fra harmoni til kaos er kort.

Tenk farger - ikke bland for mange. Hold deg gjerne til 2-4 ulike og miks heller med sjateringer av mørke og lyse nyanser i samme fargescala. Eller gå for kontrastfarger. De fremhever hverandre uten å virke rotete. Grønt som basis - For å fremheve farger er grønt en flott bakgrunn. Den gir basis for en lun og harmonisk sammensetning. Struktur - varier med ulike blader, størrelser og fargenyanser i grønt. Store blader, tynne strå, bregner, mørkt og lyst. Høyt og lavt.

Blomstrende planter

Vi deler inn blomstrende planter i tre. Sommerblomster, stauder og busker/trær. Sommerblomster er ettårige, men står ofte hele sesongen i blomst. De blomstrer kontonuerlig og gjør mye utav seg. Stauder blomstrer i kortere perioder, men kommer til gjengjeld opp igjen hvert år og blir større og større. De visner helt ned på høsten eller når de er ferdig. Busker og trær vissner ikke ned og har gjerne en lenger prydverdi enn stauder, men de blomstrer ofte korte perioder.

I krukkene

I krukker og potter anbefaler vi ofte sommerblomster. De står lenge men trenger ikke passes på på vinteren. Da kan vi gjerne ha krukkene tomme. Mixer man busker og trær med blomster får man ofte et spennende resultat som også kan være helårs.

I hagen

I hagen ønsker vi ofte noe som kommer igjen hvert år. Det er dyrt og mye arbeid å fylle opp hagen hvert år med nye blomster. Da kan man forlenge sesongen med planter som blomstrer til ulike tider.

Tenk fremover - planlegg noen år frem når du anlegger hage. Planter vokser, og sprer seg så avstand er viktig. Ønsker du tette fortere bør du plante like sorter i større grupper. Da unngår man rot og det dekker fort.

En blomst alene eller 10 i gruppe kan gir et utrolig ulikt resultat! Jo mer blomster og blader av samme sort jo bedre viser de igjen! Spesielt sommerblomster, stauder, løkplaner og mindre busker forsvinner fort i et stort bed. Plant heller like sorter tettere og la mellomrom til neste sort være åpent.

Vær obs på at prydbusker og vintergrønne planter ikke bør vokse i hverandre. Da kan den vintergrønne fort bli stygg på skyggesiden og det viser godt igjen på vinteren når bladene faller!

Mangler du prikken over i-en?

For å få et helhetlig, harmonisk resultat er det viktig med en balanse mellom elementene. Materialer som stein, tre, metall og ikke minst huset ditt i størrelse og dimensjoner bør være balansert. Harde elementer mykgjøres av planter og skal i sin helhet balansere. Også vann i form av hagedam, vannspeil eller fontene kan gjøre stort for hagen!

Fargerike tips

Sommerblomster som står lenge: Margeritter, betulia, sanvitalia, cosmos, lobelia, flittig lise, million bells Stauder som varer lenge: Storkenebb, kattemynte, alunrot, bregner, prydgress, hosta, sedum/takløk, campanula Flotte blomsterrike busker og trær - Syriner(vår/sommer), Spiraea (sommer), rhododendron (vår), clematis (klatrende sommer), Syrin hortensia (høst), epletre(vår), rosehagtorn (vår)

Flotte, fargerike blader - Blodlønn (Acer palm. 'Dissectum Garnet'), Gul lønn (Acer pal. 'Kellys Gold'), Blodbøk, svarthyll (sambucus 'Black Lace'), hosta, Alunrot, ophiophogon 'black dragon', hakonegress 'aureola',

Camilla Hove

Daglig leder

Tonje Nordhus

Butikksjef

Øivind Idland

Anleggsleder, Hove Plantesalg AS

Kjetil Svihus

Anleggsgartner, Hove Anlegg AS
Henvendelsen gjelder:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.