Planting i krukker
Størrelsen på krukken er viktig. Krukken må romme nok plass til leca og jord i tillegg til plantene. Velg en krukke som er frostsikker dersom den skal stå ute hele året. De aller fleste av våre krukker er 100 % frostsikre, men man bør holde seg unna de uglasserte terracotta-urnene, da de kan gå i oppløsning. Vegg- og ampelkrukker er sjelden frostsikre og bør tas inn på vinteren.
Pass på at det alltid er hull i bunnen av krukka for drenering. Vi anbefaler ikke fat under krukkene, men føtter som løfter krukken opp og gir luft under.
Leca
Leca, kjent som dreneringskuler, gir luft til røttene samtidig som de også holder godt på vann og næring.
Vi anbefaler å fylle krukken ca. 1/3 med leca i bunnen, eller mer i store krukker. Bland kulene oppover i jorda. Legg aldri duk eller annet materiale mellom jord og leca. Dette anbefales av mange for å lettere kunne skifte jorden, men hvorfor i all verden skal man skifte ut jorda? Bruker du en god kompostjord trenger man ikke bytte den ut! Bare husk å hylle på mer næring og mikroliv.
Også i bed er det fint å bruke leca. Blandet i jorda, som drenering eller kanskje som topplag. Det hindrer ugress og holder godt på fukt. Vi har gjennom mange år sett effekten av leca. Røttene stortrives i kulene! I større krukker har vi også testet ut effekten ved å plante i nesten ren leca! Røttene er friske og fine. Du skal ikke grave langt ned i lecaen en solfylt sommer før du finner fukt. I sydlige strøk dekker de nærmeste utelukkende bedene med leca og lavastein. Leca er også med på å gjøre krukkene ekstra frostsikre. Hos oss er det en forutsetning for frostgarantien.
Jord er ikke bare jord
God jord er utrolig viktig for å lykkes med plantene. Investerer du i dyre krukker og planter, er ikke jorden plassen å spare penger. Dårlig jord gir garantert et dårlig resultat!
Men hva er god jord? Mange tenker det utelukkende dreier seg om næring, men det er feil. Næring bør uansett tilføres jevnlig. Struktur og mikroliv er viktig. Jorden må være levende, ellers vil ikke planten overleve. Man får kjøpt mye forskjellig på markedet, og flere jordsekker er absolutt ikke egnet til å plante i! Spør en fagperson før du velger, så får du et godt resultat.

Husk å mate plantene
Uten mat vokser ikke plantene og du får fort et glissent og lite pent resultat. Gjødslet jord er også bare midlertidig næring, og nytt må tilføres. Dersom du ønsker en enkel løsning bruk gjerne langtidsgjødsel, den varer fra 4-6 måneder. Gjødsel styrker planten og gjør den mye mer motstandsdyktig mot skadedyr og vinterskader.
Vann kun når det trengs
Stikk alltid fingeren i jorda før du vanner, og vann aldri en allerede fuktig plante. Overvanning fører til drukning. Vær også obs på at det tørker fortere ut i krukker, ikke stol på naturens egen vanning.
Overvintring i krukker
Planter i krukker er mye mer utsatt på vinteren enn planter i jorda. Selv de mest hardføre sorter kan dø ut dersom forholdene ikke er riktige. Røttene står over bakken og vil få frost direkte på seg. Plantene skal ha vann hele året, men pass på overvanning da de ikke trenger like mye i dvaleperioden. Jorda skal være lett fuktig, aldri våt. Tørking er ofte grunnen til at planter ikke overlever i vinterkrukker. Beskyttelse mot sol og uttørkende vind er ofte nødvendig. Den tidlige vårsola kan være veldig skadelig for plantene. Bast, hvit plast, granbar og mye annet kan brukes som beskyttelse.
Flytt evt krukkene til et lunt sted, innendørs eller dekk dem til om nødvendig. Løft også krukken opp fra den kalde bakken slik at det kommer luft under.
Plantene
Og tilslutt, plantene! Velg noen som passer i urnen, de trenger ekstra plass til å vokse på. Plant gjerne flerårig busker og ettårige blomster sammen. Da kan man ha noe som ser fint ut hele året og blomstre hele sommeren.
Ingenting står evig i krukker. Krukkens størrelse og stellet vil avgjøre plantenes levetid. Krukken kan aldri bli for stor for planten!
Garantier hos oss
Ettersom planter i krukker krever mye større oppfølging og riktige forhold gir vi ingen garanti på de levende varene du planter. Krukkene garanteres frostsikre dersom man ikke stenger for drenering og bruker lecakuler! Sjekk alltid at krukken ikke har gjennomgående sprekker når du kjøper den. Krukker med slagskader og sprekker vil kunne gå i stykker på vinteren da det legger seg fukt i sprekkene.
Nesten alle planter og blomster kan plantes i krukker og kasser. Varianter og løsninger er utallige! For å lykkes med dine krukker er det viktig å legge forholdene til rette for et vellykket resultat. Planter krever riktig stell og et godt grogrunnlag for å bli fine.
Trær og busker som skal gi bær og frukter bør ikke gjødsles for mye. Man bør begrense tilførsel av nitrogenrik gjødsel da dette fremmer mye vekst av greiner og blader og kan dermed gi mindre bæring.
Størrelsen på hagen trenger ikke bety så mye – det handler om hvordan man utnytter plassen. Sitteområdet, plantene og ikke minst inngjerdingen har stor betydning for hagens uttrykk.
Om vinteren ligger hagen i dvale. Alle planter trenger en hvileperiode for å få en jevn vekst, blomstring og bæring til sesongen. Det er naturens gang. Her får du noen gode tips til hva du kan gjøre på vinteren.
Det finnes mange forskjellige sesongbaserte planter og blomster som lar deg pynte hage og terrasse etter de ulike årstidene. Vi tar en kjapp gjennomgang av de ulike sesongene i hagens verden for å se hva slags muligheter de ulike tidene har å by på.