Planting i krukker - slik lykkes du

Mandag - Fredag: 09-19
Lørdag: 10-18
Søndag: 12-18
Helligdager: 12-18
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Planting i potter og krukker kan virkelig forvandle både hagen og inngangspartiet, og gjøre en terrasse til en grønn oase fylt med planter, blomster og nyttevekster. Å plante i krukker gir deg en spennende og fleksibel hage, og gjør det enklere å lykkes med plantene dine. Enten du vil pynte opp ute eller skape en frodig atmosfære 15 meter over bakken, er det viktig å velge riktige planter og gi dem best mulig forhold.

Valg av krukke

Størrelsen på krukken er viktig. Krukken må romme nok plass til leca og jord i tillegg til plantene. Velg en krukke som er frostsikker dersom den skal stå ute hele året. De aller fleste av våre krukker er 100 % frostsikre, men man bør holde seg unna de uglasserte terracotta-urnene, da de kan gå i oppløsning. Vegg- og ampelkrukker er sjelden frostsikre og bør tas inn på vinteren. Pass på at det alltid er hull i bunnen av krukka for drenering. Vi anbefaler ikke fat under krukkene, men føtter som løfter krukken opp og gir luft under.

Leca

Leca, kjent som dreneringskuler, gir luft til røttene samtidig som de også holder godt på vann og næring.

Vi anbefaler å fylle krukken ca. 1/3 med leca i bunnen, eller mer i store krukker. Bland kulene oppover i jorda. Legg aldri duk eller annet materiale mellom jord og leca. Dette anbefales av mange for å lettere kunne skifte jorden, men hvorfor i all verden skal man skifte ut jorda? Bruker du en god kompostjord trenger man ikke bytte den ut! Bare husk å hylle på mer næring og mikroliv.

Også i bed er det fint å bruke leca. Blandet i jorda, som drenering eller kanskje som topplag. Det hindrer ugress og holder godt på fukt. Vi har gjennom mange år sett effekten av leca. Røttene stortrives i kulene! I større krukker har vi også testet ut effekten ved å plante i nesten ren leca! Røttene er friske og fine. Du skal ikke grave langt ned i lecaen en solfylt sommer før du finner fukt. I sydlige strøk dekker de nærmeste utelukkende bedene med leca og lavastein. Leca er også med på å gjøre krukkene ekstra frostsikre. Hos oss er det en forutsetning for frostgarantien. Se vårt utvalg av krukker her.

Jord er ikke bare jord

God jord er utrolig viktig for å lykkes med plantene. Investerer du i dyre krukker og planter, er ikke jorden plassen å spare penger. Dårlig jord gir garantert et dårlig resultat!

Men hva er god jord? Mange tenker det utelukkende dreier seg om næring, men det er feil. Næring bør uansett tilføres jevnlig. Struktur og mikroliv er viktig. Jorden må være levende, ellers vil ikke planten overleve. Man får kjøpt mye forskjellig på markedet, og flere jordsekker er absolutt ikke egnet til å plante i! Spør en fagperson før du velger, så får du et godt resultat. Les mer om hvordan du kan velge riktig jord.


Husk å mate plantene

Uten mat vokser ikke plantene og du får fort et glissent og lite pent resultat. Gjødslet jord er også bare midlertidig næring, og nytt må tilføres. Dersom du ønsker en enkel løsning bruk gjerne langtidsgjødsel, den varer fra 4-6 måneder. Gjødsel styrker planten og gjør den mye mer motstandsdyktig mot skadedyr og vinterskader. Les mer om gjødsel og næring for plantene.

Vann kun når det trengs

Stikk alltid fingeren i jorda før du vanner, og vann aldri en allerede fuktig plante. Overvanning fører til drukning. Vær også obs på at det tørker fortere ut i krukker, ikke stol på naturens egen vanning.

Overvintring i krukker

Planter i krukker er mye mer utsatt på vinteren enn planter i jorda. Selv de mest hardføre sorter kan dø ut dersom forholdene ikke er riktige. Røttene står over bakken og vil få frost direkte på seg. Plantene skal ha vann hele året, men pass på overvanning da de ikke trenger like mye i dvaleperioden. Jorda skal være lett fuktig, aldri våt. Tørking er ofte grunnen til at planter ikke overlever i vinterkrukker. Beskyttelse mot sol og uttørkende vind er ofte nødvendig. Den tidlige vårsola kan være veldig skadelig for plantene. Bast, hvit plast, granbar og mye annet kan brukes som beskyttelse.

Flytt evt krukkene til et lunt sted, innendørs eller dekk dem til om nødvendig. Løft også krukken opp fra den kalde bakken slik at det kommer luft under.

Les også: Vinter i hagen

Plantene

Og tilslutt, plantene! Velg noen som passer i urnen, de trenger ekstra plass til å vokse på. Plant gjerne flerårig busker og ettårige blomster sammen. Da kan man ha noe som ser fint ut hele året og blomstre hele sommeren. Se vårt utvalg av planter her.

Ingenting står evig i krukker. Krukkens størrelse og stellet vil avgjøre plantenes levetid. Krukken kan aldri bli for stor for planten!

Garantier hos oss

Ettersom planter i krukker krever mye større oppfølging og riktige forhold gir vi ingen garanti på de levende varene du planter. Krukkene garanteres frostsikre dersom man ikke stenger for drenering og bruker lecakuler! Sjekk alltid at krukken ikke har gjennomgående sprekker når du kjøper den. Krukker med slagskader og sprekker vil kunne gå i stykker på vinteren da det legger seg fukt i sprekkene.

Nesten alle planter og blomster kan plantes i krukker og kasser. Varianter og løsninger er utallige! For å lykkes med dine krukker er det viktig å legge forholdene til rette for et vellykket resultat. Planter krever riktig stell og et godt grogrunnlag for å bli fine.

Lurer du på noe eller ønsker du tips for din hage? Kontakt oss, så ser vi på hvilke muligheter du har.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Bente Hove
Regnskap
bente@hoveplantesalg.no
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.