Frisk hage hele året

1. Planlegg godt

En helårshage starter med god planlegging. Velg planter som blomstrer på forskjellige tider av året og inkluder noen innslag av vintergrønne planter. Da vil du alltid ha noe i hagen som er i blomst. Lag en plan for når du skal plante, beskjære, og gjødsle.

2. Plant i krukker

Å plante i krukker er en fin måte å tilføre farge og liv i hagen i ulike tider på året. Dette er også veldig fleksibelt, da krukkene kan flyttes rundt etter behov. Velg frostbestandige krukker og vinterharde planter for de kalde månedene. Les mer om planting i krukker her.

3. Start plantingen inne

I vintersesongen, når det er for kaldt til å plante utendørs, kan du starte planting i krukker inne. Dette gir plantene dine et forsprang før våren. Når temperaturen tillater det, kan du flytte dem utendørs. Dette fungerer også for planter som trenger en lengre vekstsesong.

4. Riktig beskjæring

Beskjæring er viktig for å opprettholde plantenes helse. Fjern døde eller syke grener for å fremme vekst og gi bedre blomstring. Forskjellige planter krever beskjæring på forskjellige tider av året, så gjør litt research og finn ut hva som er riktig for de ulike plantene.

Det fleste planter kan klippes hele året, men her er noen enkle regler for best resultat:

  • Løvfellende trær og busker – høst og vinter uten, når plantene er uten blader, er enklest.
  • Svakere planter eller busker som lett får vinterskade. Disse bør klippes vår, da greiner kan tørke inn på vinteren og dette bør klippes bort, (roser, prydgress, sommerfuglbusk etc)
  • Blomstrende busker: Alt som blomstrer før juli bør klippes etter blomstring, hvis ikke mister du blomstringen. Disse blomstrer nemlig på fjorårets greiner.
  • Vintergrønt: Disse klippes helst i vekstsesong, da skyter de fort ut med nytt, det ser da finere ut.
  • Prydgress: Klipp ned det som er vissent på våren. Det som ligger igjen beskytter planten på vinteren

Les mer om beskjæring her.

5. Beskyttelse av plantene

Når været skifter, kan du ha behov for å beskytte plantene dine. Dette kan innebære vinterdekke ved frost, vindskjerming ved sterk vind, eller å sette krukker i skyggen ved sterk sol. Blir temperaturen for kald for plantene kan det være behov for å flytte dem inn.

6. Dyrk flerårige planter

Flerårige planter er en god investering fordi de kommer tilbake år etter år. De krever ofte mindre vedlikehold og er med på å opprettholde en stabil struktur i hagen. Få flere tips til hvordan du kan lykkes i hagen her.

Camilla Hove

Daglig leder

Tonje Nordhus

Butikksjef

Øivind Idland

Anleggsleder, Hove Plantesalg AS

Kjetil Svihus

Anleggsgartner, Hove Anlegg AS
Henvendelsen gjelder:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.