Frukttrær - slik lykkes du

Mandag - Fredag: 09-19
Lørdag: 10-18
Søndag: 12-18
Helligdager: 12-18
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Å plante frukttrær i hagen gir deg en vakker blomstring om våren og ferske frukter sommer og høst. Men det krever også riktig pleie og stell for å oppnå en rik og sunn høst. Fra riktig gjødsling og beskjæring til å sikre riktig bestøvning og planteavstand, er det flere viktige aspekter å vurdere for å sikre trærnes velvære og produktivitet.

Når kan man plante frukttrær

Den beste tiden for å plante frukttrær avhenger av klimaet og jordforholdene der du bor. Generelt sett er høsten og tidlig vår de ideelle tidspunktene for planting. På denne tiden er jorden fortsatt varm fra sommeren, noe som fremmer god rotvekst før vinteren setter inn. Unngå å plante frukttrær midt på sommeren når det er varmt og tørt, da dette kan øke sjansen for at planten får transplantasjonsstress.

Gjødsling

Trær og busker som skal gi bær og frukter bør ikke gjødsles for mye. Man bør begrense tilførsel av nitrogenrik gjødsel da dette fremmer mye vekst av greiner og blader og kan dermed gi mindre bæring. Dersom treet står i en plen som ellers får næring trenger man ikke tilføre mer. Gi dersom du ønsker god vekst på treet.

Husk: Røttene forgreiner seg ut fra treet, proporsjonert med kronens størrelse. Det har da ingen hensikt å hive gjødsel inne ved stammen. De friske røttene som tar opp næringen ligger ytterst. Les mer om gjødsel her.

Beskjæring

Treet bør vedlikeholdsbeskjæres tidlig på våren, når frosten har sluppet taket.

Man beskjærer for å holde treets fasong, størrelse og fjerne døde og svake greiner. Danne en åpen krone med sterke greiner som kan bære treets frukt uten å brekke.

Oppbygging av treets fasong starter ved planting. Man bevarer de greiner man ønsker med rktig retning . på greiner som er beskåret vil det vokse ut nye skudd et par cm under kuttet. Dersom snittet legges inntil en forgreining vil ikke dette skuddet vokse ut igjen.

Vedlikeholdsbeskjæring består i hovedsak av tynning av kronen. Treet skal ikke være for tettvokst da lys gir mer bæring.  Å beskjære litt hver sesong er bedre enn skjeldnere skippertak. Fjern døde og skadede greiner. Kutt kryssende og opprettvoksende greiner for å gi lys. Opprettvoksende greiner vil ikke bære. Bevar greiner som vokser utover.

Gode redskaper er et must! Vi anbefaler en god håndsaks, håndsag og en toppsaks/sag for det du ikke når fra bakken. Les mer om beskjæring her.

Bestøvning

Flere sorter frukttrær trenger bestøvningssorter. Man må da velge to ulike sorter. Trærne bør stå innenfor en halv kilometer og kan gjærne stå i naboens hage. Dette gjelder de fleste sorter eple og pære, men også andre typer. Spør i hagesenteret for råd.

Planteavstand: Frukttrær bør gis god avstand. 4-5m ++

Eplehekk, eller kanskje en parasoll

Epletrær er blitt mer og mer populære å bruke som «hekk». Man planter trærne med 2-3m avstand på rekke og vil bli en åpen hekk med epler. Man kan holde trærne i den høyden man måtte ønske. Her kan man mikse flere sorter sammen. Men hekk er ikke det eneste man kan lage! Hva med en epleparasoll?!  Man kan fint lage espaljeer og forme treet som man vil.

Vi har et stort utvalg av frukttrær i vårt hagesenter. Enten du er på jakt etter epletrær, Pæretrær, Kirsebærtre, Plommetrær eller annet hjelper vi deg gjerne. Kom innom vårt hagesenter eller kontakt oss her.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Bente Hove
Regnskap
bente@hoveplantesalg.no
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.