Gjødsel – mat til plantene
Jord er ikke noe planter lever av, men noe planter lever i. Planter lever av næringen som finnes i jorda. Det er viktig å tilføre ny næring jevnlig slik at vekstene får nok mat å vokse på. Man bør ikke gjødsle nyplantede planter, men vente ca. en måned slik at jorda får satt seg. Da unngår du at gjødsla svir røttene. Les om hvordan du kan velge riktig jord.
Det er viktig å gjødsle ofte slik at plantene har tilgang på næring hele sesongen, men man skal likevel ikke overdrive. Det er bedre å gjødsle ofte og mindre. Overflødig gjødsel lagres ikke i jorda, men vaskes bort og er bortkastede penger. Når det gjelder vann er det veldig viktig å ikke vanne for mye. Stikk alltid fingeren i jorda og kjenn etter før du vanner!
Får plantene regelmessig med vann og næring vil plantene være friske og livskraftige og mindre utsatt for plantesykdommer. I dag er det meget begrenset for hva en hageeier kan få kjøpt av plantevernmidler. Derfor er det viktig at plantene får riktig stell, da vil behovet for plantevern også begrense seg selv.
Når skal man gjødsle?
Man begynner å mate plantene så fort de er ute av vinterdvalen. Tidspunktet for dette varierer fra plante til plante og fra år til år. Plenen begynner tidlig, ved ca. 6 ºC i jorda, mens mye vintergrønt kan spire så sent som i juni. Det har liten hensikt i å gjødsle før planten trenger det, vent til du ser spiring. Spør gjerne oss om råd hvis du er usikker.Man fortsetter å mate plantene vår og sommer, samt høst for planter som krever dette.
Hva inneholder gjødsel?
Hovednæringsstoffene er nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K), men plantene trenger også svovel, magnesium, kalsium og andre mikrostoffer. All kjøpegjødsel er merket med innholdet av de 3 hovedstoffene, NPK. Nitrogen (N) sørger for at plantene utvikler seg og de grønne delene vokser og trives. Mer nitrogen er viktig for gress og grønt du vil ha fart på. Fosfor (P) har mye å si for utviklingen av rotsystemet og dermed for plantekvaliteten. Kalium (K) er viktig for knoppsettingen og fruktkvaliteten. Det gjelder ikke bare for frukttrær, men alle planter som skal blomstre, sette frø og bær. Kalium har også mye å si for plantens evne til å tåle en vinter. Har du lyst å lage egen gjødsel? Les me om det her.
Gjødseltyper
Fullgjødsel: Brukes som næringstilskudd til alle slags planter, er et rent kjemisk produkt som inneholder nitrogen, fosfor og kalium. Inneholder ikke mikronæringstoffer.- Helgjødsel: Brukes på samme måte og inneholder i hovedsak det samme som fullgjødsel, men er et naturgjødsel og inneholder derfor mikronæringstoffer. Helgjødsel er et levende gjødsel og vår anbefaling!- Kalksalpeter: Et kjemisk produkt med stort innhold av nitrogen (N). Brukes som et tilleggsgjødsel om våren og sommeren.- Diverse spesial gjødsel: Det finnes en rekke produkter som inneholder i hovedsak naturgjødsel spesielt sammensatt for den enkelte plantegruppen, som for eksempel rosegjødsel, rhododendrongjødsel m.m.- Kompost: Inneholder mye mikronæringstoffer og brukes som tilskudd til alle slags vekster. Har ofte mindre næring enn gjødseltypene.Det viktigste er å gjødsle, ikke hva gjødslet heter! Man kan selvfølgelig bruke en vanlig hagegjødsel, som helgjødsel eller fullgjødsel på alle typer planter og blomster – også på roser og rhododendron! Men dersom man ønsker best resultat bør man sjekke innholdet av NPK i gjødslet slik at de ulike plantene får nøyaktig det de trenger.
Les også: Derfor lykkes du ikke i hagen – de vanligste feilene.
Hvordan gjødsle riktig?
Grunngjødsling: Gjøres om våren med et allsidig hagegjødsel som inneholder all nødvendig næring, for eksempel helgjødsel eller fullgjødsel.- Ettergjødsling: Jevnt og ofte gjennom sesongen. Bruk helgjødsel eller fullgjødsel, gjerne tilsatt ekstra nitrogen på sommeren i form av kalksalpeter, på det som trenger en ekstra piff.- Gjødsle i regnvær eller sørg for vanning for å unngå sviskader. Næringsstoffene løses da opp i vannet slik at planten kan ta nytte av det.- Gjødsle ofte med liten mengde. Plantene trenger mat jevnlig.- Roser er gjødselkrevende. Andre blomstrende prydbusker, samt blomstrende stauder krever mindre gjødsel. For å fremme blomstring på roser og andre blomstrende vekster bør en bruke gjødsel med høyt innhold av kalium og lavt innhold av nitrogen Det samme gjelder for frukt og bærvekster.- I krukker vaskes næringen fortere ut, bruk derfor gjerne langtidsgjødsel.- Plen og andre planter vi ønsker vekst i skal gjødsles med et gjødsel som inneholder mer nitrogen, enn fosfor og kalium. Gjødsle gjerne hver måned fra mai til oktober.
Ønsker du tilps til hvordan du kan komme i gang med din hage? Planlegg hagen sammen med en anleggsgartner.