Hvordan lykkes med plantene?

God jord har først og fremst ikke noe med næringsinnhold å gjøre, men om jordstruktur, og at jorden er levende med mye mark og mikroorganismer. Organismene må være tilstede for at planten skal kunne ta opp næringen. Forholdet mellom luft og vann er viktig for røttenes utvikling.  Jo mer røtter, kjøjo mer næringsopptak!  Samtidig må det også være god drenering slik at overvann kan renne bort og ikke bli stående. Ikke glem at her hos oss regner det mye! Regn skader faktisk mer enn kulda på vinteren!

God jord er alfa og omega for å lykkes med hagen! Om treet koster 5,- eller 5000,- vil du ikke lykkes bedre om du ikke gir planten det den trenger.
Kjøpejord trenger ikke være god jord. Og ofte er jorda i hagen bra nok! Spør i hagesenteret for råd! Planter du sommerblomster, roser, rhododendron m.m. kan man med fordel bruke spesialjord.

Husk: sådd jord betyr ikke god jord, men at den er renset for store stein og annet graps. Dette er "vanlig" hagejord som gjerne kommer fra en byggeplass eller et jordbruksområde.

Jord er ikke bare jord! I hagen din kan sammensetning variere fra meter til meter. 3 planter av samme sort kan vokse ulikt, for de står jo tross alt ikke i samme hull! Flytt planten om den mistrives. Gamle og nye planter reagerer også ulikt da de ikke har like stort rotsystem. Følg ekstra godt med de nye plantene!

Planter er levende ting og det er vanskelig å gi fasitsvar. Ingen planter er like, akkurat som mennesker og dyr. En kaninflokk fra samme mor vil sjelden bli syke og dø på samme dag, selv om de bor i samme bur og får samme mat. Slik er det med planter også. Man må ofte prøve å feile litt før man får ting til i hagen. Les mer om hvordan velge riktig jord.

Uten mat og drikke, duger helten ikke

Jord er ikke noe planter lever av, men i. De lever av næringen i jorda. Det er viktig å tilføre ny næring jevnlig slik at vekstene får nok mat å vokse på.

Gode gjødselregler:

Plen: Fra plenen starter å vokse og ca. 1gang per mnd til rundt oktober! Ikke glem høsten dersom du vil holde mosen borte!

Busker og trær: Start når plantene viser tydelig vekst. Ofte starter ikke næringsopptaket før godt uti mai. Gjødsle MINST 3 ganger i sesongen (vår til sensommer) på det man ønsker en forbedring på. Ønsker man bedre vekst gjødsler man oftere! De første 3-4 åra kan man med stor fordel gjødsle en gang per mnd, med mindre doser. Eldre planter trenger ikke gjødsles om de ser fine ut.

I krukker: her vaskes næringen fort ut, langtidsgjødsel er da kjempeflott!

Nyplantede planter: vent minst 2uker for ikke å skade røttene!
Gjødsle heller ofte og i mindre doser. HUSK: det er som med ekteskapet, det er ikke skippertak som funker, men det jevne som drar!

Stauder, roser og sarte planter: Mye trenger en gradvis nedgang før vinteren kommer. Spesielt sarte planter bør stoppe veksten tidlig for å bli klar for vinteren. Stopp da gjerne gjødslingen sommer eller tidlig høst.

Les også: Hvordan lage egen gjødsel.

Hvilken gjødsel skal man bruke?!

Det viktigste er ikke hva gjødsla heter men at man faktisk bruker noe. Helgjødsel er naturgjødsel og kjempe bra for meitemarken og mot mose. Fullgjødsel er kunstgjødsel som løser seg raskere opp og gir kjappere resultat. Men nærlings innholdet kan være noenlunde det samme! Dette er gjødseltyper som passer til hele hagen, også Rhododendron og Roser!! Og ja: Rhododendronen skal ha og bør få gjødsel!!

Les innholdet på gjødselsekken, ikke la prisen avgjøre!


Vanning

Stikk alltid fingeren i jorda og kjenn etter før du vanner!
Med for mye vann vil røttene råtne og da er det ingen vei tilbake. Det er ofte verre å vanne for mye enn for lite!

Sykdommer

Regelmessig vann og næring samt riktige forhold gir friske og livskraftige planter. De vil da bli sterkere og mindre utsatt for plantesykdommer og utøy. En lang varm sesong styrker plantene, derfor ser man ofte mer sopp og skade når været er dårlig. Fuktighet, kulde og tørke kan skade plantene våre og enkelte sesonger er verre enn andre. Lusa kreler i tørt vær og soppen elsker fukt.

Man får svært få sprøytemidler i butikkene, men det finnes gode mineralprodukter spesielt mot skadedyr.
Spør i hagesenteret for riktige produkter til plantene dine, eller ta kontakt med oss.

Camilla Hove

Daglig leder

Tonje Nordhus

Butikksjef

Øivind Idland

Anleggsleder, Hove Plantesalg AS

Kjetil Svihus

Anleggsgartner, Hove Anlegg AS
Henvendelsen gjelder:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.