Hvordan plassere plantene etter solforholdene

Det er viktig å plassere plantene på rett sted for å lykkes. En blomst som skal ha full sol, vil ha vanskeligere for å trives og blomstre om den står i skyggen store deler av dagen. Hvis du har god erfaring med planting i hagen og har lyst å prøve deg frem, er det selvsagt ikke noe i veien for dette. Du kan eventuelt flytte på blomster som ikke klarer seg så bra etter hvert.

Er du ny innen hagestell, virker det kanskje litt skummelt å eksperimentere. Om du lurer på hvordan du kommer i gang og hvordan du kan sikre at du setter riktig plante på rett sted, har vi laget noen tips til deg under.

Full sol

Når man snakker om full sol i plantesammenheng, menes 6 timer sol i løpet av døgnet. Hvis du for eksempel drømmer om egen kjøkkenhage, er det lurt å velge et solrikt lunt sted for dette. Mange grønnsaker trenger mye sol for å vokse, så om du ikke har drivhus, er det lurt å velge en del av hagen som har direkte sollys store deler av dagen.

De aller fleste blomstrende sommerblomster, stauder og busker kan stå i full sol. Det kan de fleste vintergrønne busker også, med noen unntak. Disse er spesifisert under avsnittet skygge.

Halvskygge

Med halvskygge menes 4 timer sol og 2 timer skygge i løpet av døgnet. Det finnes for eksempel en rekke stauder som både tåler å stå i fullt sollys og i halvskygge, du vil finne informasjon om dette på pakken når du kjøper løk, men er du i tvil, spør gjerne de i butikken.

Løytnantshjerte, Femtunge, krypsolknapp, lobelia, prydtobakk, klokkeranke og blåkrage er eksempler på blomster som fint kan stå i halvskyggen.

Skygge

Det går fint an å skape trivsel i skyggen så lenge du velger de riktige plantene. Med skygge menes omtrent 2 timer sol i døgnet. En god del stauder trives veldig godt i skyggen, som bladlilje (hosta), vintergrønne planter, skimmia, strutseving, storkenebb, skumblomst, trebladgillenia, akeleie og stjerneskjerm.

Diverse klatreplanter kan også pynte opp den skyggelagte delen av hagen, og både eføy, klatrehortensia og vivendel trives godt i skyggen.

Les anvisningen

Både når du kjøper frø og planter vil det som regel stå anvisninger på etiketten eller frøpakken som forteller deg om planten trives best i full sol, halvskygge eller i skyggen. Dette gir deg en god pekepinn på hvor planten bør settes, og så lenge du følger denne anvisningen, kan du være trygg på at det ikke er voksestedet som er feil om du ikke lykkes med planten. Noen planter kan trives i ulike solforhold, så da er det bare å prøve seg frem alt etter hvor du ønsker å ha dem.

Camilla Hove

Daglig leder

Tonje Nordhus

Butikksjef

Øivind Idland

Anleggsleder, Hove Plantesalg AS

Kjetil Svihus

Anleggsgartner, Hove Anlegg AS
Henvendelsen gjelder:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.