Hvordan plassere plantene etter solforholdene

Mandag - Fredag: 09-18
Lørdag: 10-17
Søndag: 12-17
Helligdager:
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Å plassere plantene riktig i hagen er avgjørende for deres trivsel og vekst. Noen blomster trives best i full sol, noen trives i delvis skygge og noen liker seg best i skyggen. En blomst som krever full sol vil ha vanskelig for å trives dersom den står i skyggen det meste av dagen. Hvis du er erfaren med hagearbeid og har lyst til å eksperimentere, er det selvfølgelig ingenting i veien for dette. Du kan alltid prøve å flytte planter som ikke trives så godt etter hvert.

Hvis du er ny innen hagestell, kan det virke litt skremmende å eksperimentere. Hvis du lurer på hvordan du skal starte og hvordan du kan være sikker på å plante riktig plante på rett sted, har vi noen nyttige tips for deg:

Full sol

Når vi snakker om full sol i hagearbeid, refererer vi til 6 timer med sollys i løpet av dagen. Hvis du for eksempel ønsker å dyrke din egen kjøkkenhage, bør du velge et solrikt, lunt område. Mange grønnsaker trenger mye sol for å vokse, så hvis du ikke har et drivhus, er det lurt å velge et område i hagen som får direkte sollys store deler av dagen. De fleste blomstrende sommerblomster, stauder og busker trives i full sol, med noen få unntak som er spesifisert under 'skygge'.

Halvskygge

Halvskygge refererer til 4 timer sol og 2 timer skygge i løpet av dagen. Noen stauder kan trives både i full sol og halvskygge, men hvis du er usikker, spør gjerne de ansatte i butikken. Eksempler på blomster som trives i halvskygge inkluderer Løytnantshjerte, Femtunge, krypsolknapp, lobelia og klokkeranke.

Skygge

Selv om det er skygge, er det mulig å skape trivsel med riktige planter. Skygge betyr ca. 2 timer sollys om dagen. Mange stauder trives godt i skyggen, som bladlilje (hosta), skimmia og storkenebb. Klatreplanter som eføy, klatrehortensia og vivendel kan også pryde den skyggefulle delen av hagen

Les anvisningen

Både frøpakker og plantetiketter inneholder vanligvis informasjon om plantens foretrukne solforhold. Les og følg disse instruksjonene, og hvis du likevel ikke lykkes med planten, kan det være andre årsaker enn plasseringen. Noen planter kan trives i ulike solforhold, så her er det også mulighet for å eksperimentere. Les mer om de vanligste feilene til at en ikke lykkes i hagen.


Trenger du hjelp med å planlegge hagen din? Kontakt oss gjerne, vi har både anleggsgartner og gartnere.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Bente Hove
Regnskap
bente@hoveplantesalg.no
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.