Derfor lykkes du ikke i hagen- de vanligste feilene

Feil vanning

Både for mye og for lite vann kan føre til dårlige resultater i hagen. Den eneste måten å vite om planten har nok vann, er å stikke fingeren i jorda. Hvis jorden kjennes kald og våt ut, må du ikke vanne mer. Er jorden tørr, må du vanne godt. Dråpevanning kan bidra til å opprettholde jevn fuktighet.

Plantene får ikke optimale lysforhold

Det er viktig å plassere plantene på rett sted for å lykkes. En blomst som skal stå i full sol har vanskeligere for å trives hvis den står i skyggen store deler av dagen. Både planter og frøpakker inneholder informasjon om plantens solpreferanser. Dette gir deg en god indikasjon på om planten trives best i full sol, halvskygge eller i skyggen. Så lenge du følger anvisningen, vet du at det ikke er plantens plassering det er noe galt med om du ikke lykkes. Les mer om plassering av planter.

Plantene får ikke nok næring

Dersom bladene er blasse eller veksten er dårlig, kan det tyde på at planten ikke trives eller ikke får nok næring. Tilfør gjødsel jevnlig gjennom sesongen, spesielt på  nye planter. Les mer om gjødsel her.

Jorden er ikke god nok 

God jord er grunnlaget for enhver sunn hage, og de aller fleste plantene trives best med mye jord. Du trenger ikke kjøpe jord i sekk, ofte er jorden i hagen god nok, men den må være rik på mikroliv slik at plantene får tatt opp næring.  Dersom jorden er for hard eller har for mye leire, kan du vurdere å blande inn humus, jord eller sand for å gjøre den lettere. Lær mer om hvordan du kan velge riktig jord.

Du planter for mye på et lite område

Å plante for mange planter i et lite område kan hindre vekst da de vil konkurrere om ressursene. Sørg for at du gir hver plante nok plass til å vokse.

Les også: Hvordan lykkes med planene

Planting på feil tidspunkt

Å plante på feil tid av året kan være katastrofalt for plantene. Det er viktig å gjøre god research for å finne ut når det er best å plante ulike typer planter i det klimaet du har. Svake planter bør plantes på våren, da rekker de å etablere seg før vinteren.

Overdreven bruk av kjemikalier

Kjemiske gjødsel og plantevernmidler kan skade både planter og miljø. Organiske alternativer og er ofte bedre valg for plantene dine. 

Skadedyr og sykdommer

Det viktigste tiltaket for å bekjempe skadedyr og sykdommer er å holde plantene friske og sunne. Dette gjør du med riktig jord, lys, vann og næring.

Lus er det vanligste skadedyret. De skader sjelden plantene, men de er et tegn på at plantene sliter. Lus og andre skadedyr biter ofte på når plantene sturer. Får du lus på plantene er det første du skal sjekke fuktigheten i jorda. Tørke er den største årsaken til angrep. Spyl planten i kaldt vann for å få av lusa og vann godt. Veldig ofte er det nok.Lus i hagen er en naturlig del av naturen, spesielt på sommeren. Større planter med lus trenger ikke behandles, de fikser det selv.

Mange blir urolige for plantens helse så fort de ser et hull i et blad eller en brun flekk. I hagen, som i naturen, vil ingen trær ha perfekte blader. Insekter kommer og går og er en del av naturen. Kun ved større angrep av biller, snegler eller larver er det grunn til å sjekke nærmere og ta grep.

Er du fortsatt usikker på hvorfor du ikke lykkes i hagen? Ta kontakt, så hjelper vi deg.

Camilla Hove

Daglig leder

Tonje Nordhus

Butikksjef

Øivind Idland

Anleggsleder, Hove Plantesalg AS

Kjetil Svihus

Anleggsgartner, Hove Anlegg AS
Henvendelsen gjelder:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.