Hvordan lykkes med klatreplanter

Mandag - Fredag: Sesongstengt
Lørdag: Sesongstengt
Søndag: Sesongstengt
Helligdager: Sesongstengt
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Klatreplanter er ikke bare dekorative elementer i hagen, de tilbyr også en rekke praktiske fordeler. Fra å skape et skjermet område mot solens stråler til å gi en naturlig barriere mot vind og nysgjerrige blikk. Klatreplanter har en allsidighet som gjør dem populære blant hageentusiaster og de fungere i alle type hager. I tillegg til å pynte opp omgivelsene, kan de også bidra til å myke opp harde arkitektoniske linjer på husfasader eller hagemurer.

Jord og planting

De fleste klatreplanter trives best i trives i godt drenerende jord. En blanding av vanlig plantejord med sand og stein kan bidra til å sikre at vannet ikke samler seg rundt røttene, noe som kan føre til råte eller andre problemer. Før planting er det også gunstig å tilføre jorden gjødsel, for å gi plantene en god start på veksten.

Velge riktig gjødsel til klatreplanter

Når det gjelder gjødsling, varierer behovet avhengig av plantetype og vekststadium. Blomstrende klatreplanter nyter godt av en nitrogensvak gjødsel, spesielt rett før og under knoppskytingen. Benmel kan også være et verdifullt tillegg, da det kan bidra til en mer frodig blomstring. For klatreplanter uten blomster, kan en nitrogengjødsel være mer passende.

En vakker klatre hortensia over et gjerde. Bilde av Catherine Kay Greenup fra Unsplash

Sykdom på planter

Sykdommer som lus og sopp kan være en utfordring for klatreplanter, og de oppstår ofte når planten ikke får riktig mengde vann eller er utsatt for forhold som er ideelle for sykdomsvekst. I slike tilfeller er det viktig å justere vanningsrutiner og sørge for god luftsirkulasjon rundt plantene. Ved alvorlige angrep kan det være nødvendig å fjerne og erstatte hele planten.

Klatreplanter som klematis er også utsatt for spesifikke sykdommer som visnesyke, som kan føre til plutselig visning av hele planten. Forebyggende tiltak som bruk av benmel kan bidra til å minimere risikoen for slike sykdommer.

Beskjæring av klatreplanter

Beskjæring er en viktig del av vedlikeholdet av klatreplanter og kan variere avhengig av art og blomstringstidspunkt. Mens noen klatreplanter kan klippes ned jevnlig for å opprettholde en ønsket form, krever andre spesifikke beskjæringsrutiner, for eksempel å klippe ned storblomstrede klematis hver vår for å oppmuntre til sunn vekst og blomstring.

Klatrerose.

Eksempler på noen populære klatreplanter:

  1. Klematis: Med sine vakre blomster i ulike farger og former, er klematis en favoritt blant hageentusiaster. Sorter som "Nelly Moser" og "Jackmanii" er velkjente for sine frodige blomster.
  2. Clematis tangutica: Denne klatreplanten er kjent for sine klokkeformede, gule blomster som dukker opp sent på sommeren og henger vakkert nedover.
  3. Jasmin: Med sin delikate, duftende blomstring, er jasmin et flott tillegg til en klatrevegg eller pergola.
  4. Klatrerose: Med sine romantiske blomster og robuste vekst, er klatreroser et klassisk valg for en vakker hage.
  5. Slyngrose: Disse rosetypene klatrer elegant oppover støtter eller langs gjerder, og deres fargerike blomster legger til en touch av eleganse i hagen.


Ønsker du flere råd eller trenger veiledning med hvilke klaterplanter du skal velge til din hage kan du gjerne kontakte oss her.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Kjetil Svihus
Anleggsleder, Hove Anlegg AS
kjetil@hoveplantesalg.no95 97 03 89
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.