Hvordan lykkes med Roser

Mandag - Fredag: 09-19
Lørdag: 10-18
Søndag: 12-18
Helligdager: 12-18
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Blomsten som aldri går av moten. Roser er in som aldri før og mye av grunnen er den lange blomstringsperioden. De kan gjerne stå fra vår til sein høst. Å oppnå et godt resultat med roser er ikke alltid like enkelt, men vi ønsker hjelpe deg på vei og gi deg de beste forutsetningene for å lykkes med dine roser.  

Fylte eller enkle blomster. Mange lukter godt og det stort antall blomstrer igjen og igjen, da kalles de ofte remonterende. Variantene og fargene er mange. Klatrende, kompakte, klaseroser, bunndekkende eller stilk.

Slik planter du rosene

Grav et stort hull med god dybde, rosas podepunkt skal 10 cm ned i jorda. Vi anbefaler å bruke kukompost eller annen god jord ved planting. Tråkk lett over etterpå.

Gjødsling bør du vente noen uker med slik at planten får satt seg litt først. Da unngår du å svi røttene! Fyll på ekstra jord etterhvert dersom jorden synker og podepunktet kommer til syne. Spesielt før vinteren er dette viktig.

Hvordan gjødsle roser

Her kan du bruke ulike typer gjødsel, det trenger ikke være en egen for roser. Husdyrgjødsel, helgjødsel eller annen organisk gjødsel er veldig bra, men du kan bruke kunstgjødsel også. Ikke gjødsle rosene for seint på året, de må få trekke seg tilbake utover høsten. Men vår og sommer er fint.

Tørre planter tar fort skade om de gjødsles for mye. Ett triks er å vanne godt før gjødsling så unngår du skade på plantene.

Husk. Kugjødsel kompost er ikke gjødsel – det er kompostjord. Vi hører stadig kunder som kommer innom å sier at de har gjødslet med kukompost, men dette er ikke konsentrert gjødsel og har liten effekt på rosene. bruk kugjødsel kompost kun ved nyplanting, ikke gjødsling og etterfylling. Les også om hvordan du kan lage ditt eget gjødsel til planter her.

Hvordan sikre friske roser uten skadedyr og sykdom

Sopp og skadedyr er et kjent problem blant roser, men her kan du gjøre en del for å forebygge. Skadedyr og flekksykdommer kommer ofte som følge av dårlig trivsel. En svak plante utsettes fort og kan fort bli stygg.

Noen år er det heller ikke til å unngå som følge av dårlig vær. Lusa kommer ofte når plantene tørker og sopp på grunn av fukt.

Vær flink å gjødsle. Dekk dem godt om vinteren og pass på at de har nok jord rundt podepunktet.

Fjern alt dødt avfall på høsten og klipp dem friske på våren.

Trives de dårlig kan det også være en dårlig egnet plass. Tørke, dårlig jord, fuktighet, skygge og vind er faktorer som kan spille inn. Du kan prøve å flytte dem tidlig vår om de står og sturer.

Noen bør også dekkes om vinteren for ikke å bli skadet.

TIPS. Vi har også et giftfritt produkt vi gjerne anbefaler for å holde rosene fine. For noen år siden kuttet vi ut alle sprøytemidler for bruk i hagesenteret og erstattet med et helt ufarlig bladglansmiddel.
Resultatene har aldri vært bedre og dette er noe vi gjerne anbefaler til våre kunder også. Dette får du i butikken hos oss. Les mer om hvordan du holder hagen frisk og frodig uten sprøytemidler her.

Hvilke roser burde jeg velge til min hage?

Buskroser, Klasroser og markdekkende er navn som ofte brukes på roser som egner seg for større områder. Hvis du ønsker å dekke et større område, er disse fine å bruke i større grupper. Ved planlegging av større felt bør du plante mange like og gjerne på 1 meter avstand. Jo større området er med samme plante, jo mer viser den igjen og jo ryddigere uttrykk får du.

Klatreroser må ha noe vokse på. En vegg, et tre eller et espalie. Men vær obs på ikke å plante dem for nær veggen, her er det ofte tørt og utrivelig.

Historiske, Engelske, Austinroser har gjerne store blomster med god duft. De kan ofte være sartere og mer krevende for vårt klima, men her finnes det også gode sorter. Ingen tvil om at dette er flotte roser med nostalgi!

Stilkroser er flotte for deg som ønsker ta inn i buketter. Busken er ofte ikke like vakker i sin vekst men de har blomsten på en rett stilk egnet for buketter.

Ønsker du råd og tips til hvordan du kan lykkes med dine roser? Kom innom vårt hagesenter eller kontakt oss her.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Bente Hove
Regnskap
bente@hoveplantesalg.no
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.