Slik lykkes du med planting av krydder

Mandag - Fredag: Sesongstengt
Lørdag: Sesongstengt
Søndag: Sesongstengt
Helligdager: Sesongstengt
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

En egen urtehage er en drøm for mange, der man kan plukke ferske krydderurter til matlagingen akkurat når man trenger det. Du trenger ikke være gartner for å lykkes med urtehagen, men det er visse faktorer å ta hensyn til før, under og etter plantingen. Vi har satt sammen noen tips som hjelper deg med plantingen av krydder.

Krukke eller bed?

Det går fint å plante krydderurter både ute i bed og i krukker. Det er gjerne litt mer praktisk å plante i krukker eller kasser, slik at du kan ta disse med deg inn på kjøkkenet når du skal lage mat. De fleste krydderplanter trives best ute på et lunt sted med mye sol. Basilikum tåler ikke kulde eller regn og bør derfor stå inne, for eksempel på kjøkkenbenken.

Velg en krukke med hull i bunnen, slik at overflødig vann kan renne ut. Du kan også kjøpe en selvvannende urtekrukke. Slike krukke har en nylontråd i bunnen som lar planten selv suge opp det vannet den trenger. Dette sikrer optimal vanning hele tiden og hjelpe urteplanten å holde seg frisk og grønn.


Planting av ferdigplanter

Legg lecakuler i bunnen av krukken og fyll på med jord. Lecakuler fungerer ypperlig som dreneringssystem samtidig som de bidrar til å skape en god balanse mellom luft og vann. Videre kan du sette en ferdigplante rett i krukken.

Til slutt fyller du krukken opp med næringsrik jord. Trykk litt rundt planten og vann godt.

Når dette er gjort, er det viktig å sette krukken på et sted med mye sol. Husk å vanne planten jevnlig fremover. Les mer om planting i krukker.

Planting av krydderurter

Ha lecakuler i bunnen og fyll krukken eller kassen med fersk såjord. Frøene plantes like under det øverste jordlaget. Sådybden kan variere fra 0,5 til 2 cm, alt etter størrelsen på frøet. Sjekk anvisning på pakken hvis du er i tvil. Pakken vil også inneha informasjon om hvor stor plass planten trenger, så størrelsen på krukken eller det du planter i vil avgjøre hvor mange frø som skal i hver krukke. Det er best å plante i fuktig jord. Er jorden tørr, kan du fukte den med for eksempel en sprayflaske. Sett krukken på et solrikt sted og fortsett å vanne jevnlig fremover om du ikke har en selvvannende krukke. Lite vanning ofte er best da urtene ikke liker å stå vått.

Velg skikkelig såjord

Når du skal plante krydderplanter, er det viktig å velge god plantejord som innehar næringen urtene trenger. Billig hagejord og torv vil ikke gjøre plantene godt da denne jorden er for tørr og ikke innholder rikelig med næring. Ved bruk av næringsrik kompostjord eller såjord vil du også slippe å bruke kunstig gjødsel og kjemikalier, som er noe man vil unngå ved spiselige urteplanter. Sandholdig jord er fin da denne også skaper god jord langs røttene. Les mer om hvordan velge riktig jord for planting.

Plukk og nyt jevnlig

Krydderurter er bruksplanter og blomstrer best når du jevnlig plukker av og bruker krydderet. Da vil du lettere få forgreninger og urten får tettere vekst. Husk at røttene må ha nok plass, så hvis du sår i potte, må denne gjerne byttes til en større når etter hvert som planten vokser. Da vil den fortsette å vokse seg stor, fin og frisk.

Miks og match

Det går fint an å plante flere typer krydder på samme sted om du har et større bed, eller bruker en stor potte eller kasse. Basilikum bør gjerne plantes for seg selv da denne trives best inne. Mynte må også plantes i egen krukke da dette er en plante som vokser ivrig og sprer seg fort. Planter du denne i bedet, vil den ta over hele hagen så fort den får sjansen. Selv om et krydderbed er fint og praktisk, er kanskje ikke en hel hage full av mynte spesielt fristende. Oreganoen har også en tendens til å vokse fort og spre seg, og det er derfor anbefalt å plante den i egen krukke.

Begynn enkelt

Hvis du er usikker på hvor grønne fingre du har, kan det være lurt å begynne med de enkleste urtene. Gleden og interessen kan fort dabbe av hvis du mislykkes på første forsøk, mens planting av de mer «idiotsikre» urtene kan gi mestringsfølelse og mersmak.

Det skal godt gjøres å mislykkes med planter som gressløk og persille. Disse er klassiske, flerårige planter som er veldig anvendelige og kan brukes som smakstilsetning i en rekke retter. Planter du disse urtene på terrassen, blir du fort selvforsynt med dette. Oregano er også en krydderplante som er enkel å begynne med. Dette krydderet er en super smakstilsetning både til grillmat, pizza og pastaretter.


Ønsker du råd og veiledning før du går i gang med planting, kontakt oss gjerne.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Kjetil Svihus
Anleggsleder, Hove Anlegg AS
kjetil@hoveplantesalg.no95 97 03 89
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.