Små hager
Størrelsen på hagen trenger ikke bety så mye – det handler om hvordan man utnytter plassen. Sitteområdet, plantene og ikke minst inngjerdingen har stor betydning for hagens uttrykk.
Hva inneholder en hage? Terrasse, plen, hekk og gjerder, bed, overbygg? Hva trenger man? I norske hager har det nesten blitt en forutsetning med plen, men den kan man absolutt droppe. Husk at gresset skal klippes enten plenen er 100 eller 10 kvadrat. Vi ser stadig flere legge plen for senere å fjerne den da den rett og slett ikke blir funksjonell nok i en liten hage. Men alternativet trenger ikke bli full terrasse heller.
Ta stuen ut i hagen. Mykgjør overgangene fra inneplassen til uteplassen med en lun sitte plass med overbygg, eller kanskje en hagestue! Da får man utnytte plassen større deler av året. Planlegg sitteplassen. Hvor ønsker man være i henhold til sol, vind og utsikt?
Linjer og struktur
Tenk linjer. Ram inn med rette eller buede linjer, det gir et rent og fint uttrykk. Dette kan også gjøre uteplassen mer spennende uten at den trenger å inneholde for mange elementer. Vi kan anbefale kantsystemer fra Everedge for enkelt å ramme inn bed, trær og lignende. Terrassen kan også bygges etter kreative linjer, gjerne et nivå hevet over bed.
Krukker
Ikke velg for mange små. Store krukker er lettere å holde, men de tar fort plass. En tøff urne kan gjerne også være et møbel, men eller uten planter.
Plantene
Plantene. Her kan man gjøre mye. Klatreplanter kan myke opp tunge vegger og høye gjerder. Få plantene opp i høyden, men unngå en to meter høy "hekkvegg" rundt hagen, det gjør plassen liten. Varier gjerne hagens vegger mellom hekk og vegg, men gjør det enkelt. Varier med høyder.
Bruk busker med særpreg. Tenk vekst, fasong og gjerne farge. Buxbom i kuler, Bregner med flotte blader. Kanskje en fargeklatt av et rødbladet lønnetre? Velg noe som er flott også uten blomster. Blomstringsperiodene er gjerne korte og da er det viktig at plantene også er dekorative ellers også, spesielt i en liten hage.
Et flott tre kan også gjøre seg i en liten hage, men ikke et stort et. Tenk størrelse når du kjøper, og ikke vær redd for å klippe. Det er du som bestemmer fasong og størrelse på plantene, så vær gjerne kreativ her.
Flotte trær i små hager
Dvergsyrin på stamme: Tett bred krone og tett i flotte lilla blomster i mai
Kulelønn: Rund, flott krone. Kjøpes i ønsket stamhøyde.
Søyleosp: Vokser rett opp. Blir høy, men smal.
Dvergbjørk: Hvitstammet lite tre med tett rund krone.
Epletre: Egner seg fint i små hager. Flotte blomster tidlig vår.
Serbergran: Smal, hengende vekst. Meget dekorativ. Stammes til ønsket høyde.
Hengelerk: Smal, veldig hengende vekst. Kjøes i ønsket høyde
Viftelønn: Rødbladet lønn, seintvoksende. lønnetrær finnes i mange flotte sorter og farger!
Blodbøk hengende: Man bestemmer høyden selv og klipper til veksten.
Flotte klatreplanter som demper tunge vegger
Pipeholurt: Store, flotte blader.
Rødkattebusk: Flotte hvite og rosa bladtupper i perioder.
Clematis: Flotte blomster.
Humle: Klaftigvoksende med små dekorative blader. Flotte kongleaktige blomster.
Busker og stauder med særpreg
Buxbom: Klippet i fasonger gir denne fort et kult preg på hagen.
Cryptomeria: Dekorativ vintergrønn busk.
Bladlilje: Flotte bladstrukturer og fargekontraster.
Svarhyll: Utrolig dekorativ med nesten svarte blader. Rosa hylleblomster!
Ved planting av vindruer beskjæres stokken slik at det står igjen 3-5 knopper, hvorav det kraftigste skuddet blir hovedranken. Det er også viktig å utføre sommerbeskjæring ved å fjerne overflødige blad og toppe inn sideskuddene etter drueklasen.
Når våren starter varierer fra år til år. Våren kommer når temperaturen stiger. Det er gradestokken og været som bestemmer når du kan plante og gjødsle for første gang.
Hagen kan være en fantastisk oase, men for at den skal bli det, kreves det litt planlegging og vedlikehold. Her er ti tips for å lykkes i hagen.
Sopp og skadedyr er et kjent problem og kan dessverre ikke unngås helt. - men mye kan gjøres for å gi plantene et godt utgangspunkt!