Vinter i hagen

Om vinteren ligger hagen i dvale. Alle planter trenger en hvileperiode for å få en jevn vekst, blomstring og bæring til sesongen. Det er naturens gang. Her får du noen gode tips til hva du kan gjøre på vinteren.

1. Rydd i hagen

Dersom dette allerede ikke er gjort er vinteren fin til å ta et skippertak. Vi har lite snø her på vestlandet og kan gjøre mer på vinteren enn andre landsdeler. Unngå å klippe ned sarte stauder og prydgress. Vissent plantemateriell fungerer som god isolasjon for plantene. Bruk gjerne løv, granbar og annet naturlig til å beskytte med.

2. Beskjæring

Gjerne ta beskjæring av frukttrær, bærbusker og annet laufellende nå. Det er enkelt å klippe når bladene er borte. Rosene og sartere planter klippes rett før vårsprett.

3. VÆRSKADE

Tørke, sol og vind kan være en utfordring her på vestlandet. Langvarig tele tørker ut røttene, mens sol og vind tørker ut overflaten. Vi har heller ikke særlig beskyttende snø som dekke. Dusj over hekker og annet eviggrønt på dager med mye sol og vind. Evt beskytt plantene med vindnett, strie, hvit filt m.m.

4. KRUKKENE

Pass på sarte planter i de kaldeste vintermånedene. Sett dem inn i drivhus, garasje eller mot en lun vegg under tak. Man kan også vinterdekke. Sjekk hardførheten på de ulike sortene.

5. SNØ

Rist av tung snø som kan være til fare for sarte greiner. En hengende hekk ser lite fin ut om snøen får tynge for lenge.

6. PLANLEGG HAGEN

Vinteren er en fin tid for å forberede endringer. Planter kan flyttes før veksten setter i gang og nyinnkjøp kan settes i system.

7. VÅRSTART

Vårens første hagearbeid bør starte med en skikkelig opprydding. Når den verste frosten er over fjerner man visne strå, stauder og annet som virker beskyttende for plantene. Klipp bort døde greiner. Man kan plante hardføre trær og busker så fort tela slipper. Gressplenen og busker generelt skal ikke ha gjødsel før veksten setter i gang. Tidlig vekst kommer gjerne av opplagsnæring så for tidlig gjødsling er rett og slett bortkastet. Gresset starter man oftest med i april mens vintergrønt kan gjerne drøyes til mai. Her er det været som bestemmer.

Camilla Hove

Daglig leder

Tonje Nordhus

Butikksjef

Øivind Idland

Anleggsleder, Hove Plantesalg AS

Kjetil Svihus

Anleggsgartner, Hove Anlegg AS
Henvendelsen gjelder:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.