Tips for vårens hageforberedelser

Mandag - Fredag: 09-19
Lørdag: 10-18
Søndag: 12-18
Helligdager: 12-18
Vi har nå sesongstengt. Vårt hagesenter åpner igjen...

Første skritt i vårens hagearbeid er en grundig opprydding i hagen. Prydbusker, frukttrær, rosebusker og bærbusker bør trimmes og tynnes før de begynner å spire. Rosene bør klippes rett før de utvikler knopper, mens alle døde eller skadede grener bør fjernes. Nye skudd vil vokse der du klipper, så ikke vær redd for å bruke saksen. La minst 10 cm stå igjen for å være på den sikre siden.

Beskjæring og opprydding, første start

Vårens første hagearbeid bør starte med en skikkelig opprydding. Prydbusker, frukttrær, rosebusker og bærbusker kan gjerne beskjæres og tynnes før de spretter! Rosene klippes rett før de begynner å spire. Fjern alle døde og skadede greiner. Husk at der du klipper kommer det nye greiner. Ikke vær redd for saksa, det vokser stort sett alltid ut igjen så sant du ikke klipper greinene helt inn. La det stå minst 10 cm igjen, da er du sikker.

Alt som blomstrer før midtsommer blomstrer på fjorårets greiner, disse bør du ikke klippe på våren. Da mister du blomstene. Skal du være helt sikkert er det et godt råd å klippe ned buskene etter at de har blomstret, da får nye greiner før ny sesong. Når frostfaren er over, fjerner man visne strå, stauder og annet som virker beskyttende for plantene. Redskapene du MÅ ha: Håndsaks, håndsag, toppsaks/sag for større trær. Les mer om beskjæring her.

Photo by Yoksel 🌿 Zok on Unsplash

Vårblomster i hagen

Mye kan plantes ut så snart tela har sluppet taket. Både trær og busker og alt annet som ikke er for sart for kulde. Og dette er en fin tid å flytte gamle planter. Det skal nemlig gjøres før de spirer på våren.

Kjøp nye planter på våren. Fordelen ved å starte tidlig er en lang sesong, der plantene får etablert seg fra starten. De blir sterkere før neste vinter og man får med seg alle vekstperiodene.

Blomstene du kan sette ut først er stemor, løkblomster, lyng, primula. Stemor som settes ut tidlig står mye finere og lenger.

En frodig gressplen

Vi får mange spørsmål om plen, spesielt kalk og gjødsel. Kalk er KUN for å høyne pH-en i jorda.


Mange trenger ikke kalk. Har du mye mose, er det gjødsel du først og fremst bør starte med. Mosen hater gjødsel, og god vekst på gresset hemmer mosen. To ting er viktig for flott plen: Regelmessig gjødsling og klipping. Gjødsle en gang i måneden eller mer, også utover høsten. Er du en av de som kun gødsler en gang før påske, får du ingen resultater. TIPS: lag en gjødselplan og signer med dato. Da glemmer du det ikke like lett. Les mer om hvordan du anlegger og lykkes med gressplen her

Når skal plantene ha mat?

Det er for tidlig å gjødsle plantene i mars-april, det kreves høyere temperatur for at plantene tar opp ny næringen. Vent til du ser nye blader og god vekst, da får du mer ut av innsatsen. Les mer om gjødsel her.

Hvordan bli kvitt grønsken på terrassen og overflater i hagen

Til vårrengjøringen anbefaler vi grønskekverkeren. Dette er et meget allsidig middel som rengjør og forebygger grønskevekst på de fleste overflater. Kan brukes i gårdsrom, på tak, presenninger, persienner, stein, tre, mur – ja. til og med på levende trær! Best virkning får man en fin soldag med god temperatur.

Produktet fås hos oss ferdig oppblandet og krever ingen etterskylling. Enklere blir det ikke. Vi har mange fornøyde kunder og gode egne erfaringer på dette produktet. Anbefales.

Ønsker du flere tips og råd til din hage? Vi har gartnere og anleggsgartnere på vårt hagesenter. Kontakt oss her.

Blomstrende felleskap

Møt vårt dyktige team av hageeksperter og opplev en verden av grønn inspirasjon
Camilla Hove
Daglig leder
camilla@hoveplantesalg.no
Tonje Nordhus
Butikksjef
tonje@hoveplantesalg.no51 66 26 63
Kjetil Svihus
Anleggsleder, Hove Anlegg AS
kjetil@hoveplantesalg.no95 97 03 89
Øivind Idland
Anleggsleder, Hoveplantesalg AS
oivind@hoveplantesalg.no96 94 78 86

Spør oss om alt. Våre vennlige gartnere er klar til å hjelpe deg med grønne drømmer.

Hove Plantesalg
Hoveveien 104, 4306 Sandnes
Telefon: 51 66 26 63
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.